Al doilea program de obligațiuni corporative maib aprobat de autoritatea de reglementare

Al doilea program de obligațiuni corporative maib va fi disponibil în curând publicului, după ce a primit aprobările necesare din partea autorității de reglementare a valorilor mobiliare din Moldova, Comisia Națională a Piețelor Financiare (CNPF). Obligațiunile vor fi distribuite prin intermediul sucursalelor maib. Programul are o valoare totală de 1 miliard de lei pe 10 tranșe a câte 100 de milioane de lei fiecare. Fiecare obligațiune are o maturitate de 3 ani și plătește un cupon lunar. Valoarea nominală a fiecărei obligațiuni este de 20,000 de lei. Aceasta are o rată dobânzii flotantă (redefinită anual) egala cu rata medie a dobânzii la depozitele noi în monedă națională (MDL) pentru întregul sector bancar, publicată pe site-ul oficial al BNM (www.bnm.md), la care se adaugă o marjă cuprinsă între -1.0% și 1.5%, în funcție de clasa emisiunii. Deținătorul de obligațiuni are dreptul de a solicita răscumpărarea obligațiunilor deținute până la o anumită sumă. Condițiile programului de obligațiuni respectă pe deplin reglementările relevante atât ale autorităților de reglementare a piețelor de capital, cât și ale autorităților de reglementare a sistemului bancar, și permit ca maib să își diversifice și să își extindă baza de finanțare.

 

Dezvoltarea piețelor de capital din Moldova

Acest program de obligațiuni reprezintă o nouă etapă în dezvoltarea pieței de capital din Moldova, oferind publicului mai multe instrumente financiare. Obligațiunile pot fi tranzacționate la Bursa de Valori a Moldovei și oferă deținătorilor acestora opțiunea de a obține lichiditate rapid. Maib continuă să se afle în fruntea evoluției pieței de capital cu produsele și serviciile sale inovative.

 

Rezultatele primului program de obligațiuni

Primul program de obligațiuni maib a început în aprilie 2023 și a fost prima ofertă de obligațiuni corporative pe piața din Moldova în aproape douăzeci de ani. Valoarea totală a fondurilor strânse în cadrul programului s-a ridicat la 258 de milioane de lei, având peste 740 de investitori, majoritatea fiind clienți de retail. Oferta a fost însoțită de o campanie de educație financiară, care a familiarizat publicul cu noul instrument financiar. Deținătorii de obligațiuni au obținut un randament favorabil la investiția lor, depășind rata la depozitele retail. 

 

Macar Stoianov, CFO maib, a comentat:


“Aceasta este o mare oportunitate atât pentru maib, cât și pentru clienții noștri. În cazul clienților noștri, acest program de obligațiuni oferă o metodă alternativă de a economisi cu o rată a dobânzii mai atractivă decât ar putea oferi un depozit comparabil. Totodată, obligațiunile fiind atât tranzacționabile, cât și răscumpărabile, orice potențial investitor are un grad suplimentar de siguranță. Maib va beneficia de pe urma acestei emiteri, deoarece reprezintă o posibilitate pentru noi de a ne diversifica baza de finanțare. Aici, la maib, suntem foarte mândri de munca noastră și credem că acest produs nu va fi doar un mare pas înainte pentru noi și clienții noștri, ci și pentru piețele noastre naționale de capital."

 

Obligațiunile corporative maib reprezintă un produs de investiții complex. Pentru a evalua toate riscurile și pentru a înțelege dacă acest produs este potrivit pentru dumneavoastră, vă rugăm să citiți prospectul de ofertă, care este disponibil pe pagina principală maib. Pentru mai multe informații, vă rugăm să o contactați pe Nina Teleaga sau Valeria Kuznețova:

 

Nina Teleaga
Telefon: +37322303398
E-mail: nina.teleaga@maib.md

 

Valeria Kuznetova
Telefon: +37322303397
E-mail: valeria.kuznetova@maib.md

 

Despre maib

Maib este cea mai mare bancă din Moldova, cu o pondere de 33.8% din depozite și 38.2% din creditele întregului sistem bancar la sfârșitul trimestrului 3 2023. Banca are o importanță sistemică și deservește aproape o treime din populația țării. Din 2018, cel mai mare acționar al maib este un consorțiu, care include Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), Invalda INVL, un grup lider de gestionare a activelor din țările baltice și Horizon Capital, un fond privat de investiții axat pe piețele emergente. În anul 2023 maib a fost desemnată  „Cea mai bună bancă din Moldova” de către EMEA Finance, Euromoney și Global Finance.

 

Comunicate recente privind relațiile cu investitorii

 

Evenimente viitoare pentru investitori

  • 15 februarie - Publicarea rezultatelor financiare din 2023 și Teleconferința

 

Contacte Relații cu Investitorii

Maib Investor Relations
Evgenii Risovich
Telefon: +37368403477
E-mail: Evgenii.Risovich@maib.md

 

Contact de Presă
Daniela Șerban
Telefon: +40742242662
E-mail: Dserban@vertikgroup.eu