Moldova votează Da pentru aderarea la UE; alegerile prezidențiale vor fi decise în a doua rundă pe 3 noiembrie

Alegeri și referendum

Pe data de 20 octombrie, au avut loc alegerile prezidențiale cât și referendum-ul privind integrarea în UE. Scopul referendumului a fost de a decide dacă aderarea la UE urmează să fie inclusă în constituție. Pentru ca o astfel de modificare constituțională să aibă loc, o simplă majoritate trebuia să voteze în favoarea modificării la referendum.

 

Rezultate și ce urmează

  • Prezența la vot a fost de 1.56 milioane, ceea ce reprezintă aproape 52% din numărul persoanelor eligibile.
  • Referendum - 50.4% au fost în favoarea modificării Constituției pentru a include aderarea Moldovei la Uniunea Europeană.
  • Alegerile prezidențiale - președintele actual al țării, Maia Sandu, s-a clasat pe primul loc cu peste 42.5% din voturi. Pe locul doi a fost Alexandr Stoianoglo care a obținut 26.0% din voturi. Alegerile prezidențiale vor merge în turul doi.
  • Cel de-al doilea tur al alegerilor prezidențiale va avea loc la 3 noiembrie, unde se va alege între cei doi candidați cu cele mai multe voturi din turul unu.

 

Despre maib

Maib este cea mai mare bancă din Republica Moldova, cu o cotă de piață de 36.1% din depozite și 38.0% din creditele întregului sistem bancar la sfârșitul trimestrului II din 2024. Maib este un creditor disciplinat cu o rată a creditelor neperformante de 1.9% și este bine capitalizată, cu un CAR de 22.2% la 31 martie 2024. Banca este de o importanță sistemică pentru țară, deservind aproape o treime din populație și fiind unul dintre cei mai mari angajatori privați din Republica Moldova, cu peste 2,400 de angajați. Din 2018, cel mai mare acționar al maib este un consorțiu care include Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), Invalda INVL, un grup de management al activelor din țările baltice, și Horizon Capital, un fond de investiții privat axat pe piețele emergente.

 

Comunicate recente privind relațiile cu investitorii

 

Evenimente viitoare pentru investitori

  • 06 noiembrie - Publicarea rezultatelor financiare din 3Q 2024 și Teleconferința
  • 03 decembrie - Conferința WOOD’s Winter Wonderland EMEA

 

Contacte Relații cu Investitorii

Maib Investor Relations
Evgenii Risovich
Telefon: +37368403477
E-mail: Evgenii.Risovich@maib.md

 

Contact de Presă
Daniela Șerban
Telefon: +40742242662
E-mail: Dserban@vertikgroup.eu