Maib anunță finalizarea ofertei de achiziționare a acțiunilor proprii

Maib anunță finalizarea ofertei de achiziționare a acțiunilor proprii

Maib anunță că oferta de achiziționare a acțiunilor proprii, care a început la 21 august 2024, s-a încheiat cu succes. 

 

Informații importante

Valoarea totală a acțiunilor înaintate de acționari în scopul programului a fost suficientă pentru a îndeplini oferta inițială conform planului. Prin urmare, maib va achiziționa 3,103,438 acțiuni ordinare nominative (2.99% din totalul acțiunilor) la prețul de 74.56 MDL pe acțiune. Aceasta va însemna o distribuție a capitalului către acționari din partea Băncii de 231 de milioane MDL.

 

Următorii pași

În urma finalizării ofertei, maib va trece la achiziționarea acțiunilor. Pentru acționarii care au depus o ofertă se va utiliza o cotă proporțională (pro rata basis) de 5.85% la volumul total de acțiuni înaintat. Contractele dintre maib și acționarii care au oferit acțiunile vor fi semnate nu mai târziu de 1 octombrie (în termen de 15 zile, conform legislației). Plata se va face în termen de 3 zile lucrătoare de la tranzacții. 

 

Scopul programului

Programul are două obiective. În primul rând, Banca își achiziționează propriile acțiuni pentru a-și îndeplini obligațiile în cadrul planului său LTIP. Acest plan este conceput pentru a alinia interesele conducerii și ale angajaților maib cu cele ale acționarilor prin faptul că oferă compensații legate de performanța pe termen lung a Băncii. Acesta aduce beneficii acționarilor prin motivarea conducerii să se concentreze asupra creșterii sustenabile și a profitabilității, conducând la creșterea valorii pentru acționari pe termen lung. LTIP include până la 100 dintre managerii de top și intermediari ai maib. În al doilea rând, programul creează un eveniment de lichiditate pentru a permite acționarilor maib să realizeze valoarea acțiunilor lor. 

 

Distribuția capitalului către acționari de către maib

Maib este pe deplin angajată față de acționarii săi. În 2024, maib a emis cea mai mare distribuție a capitalului către acționari realizată vreodată de o bancă din Moldova, totalizând aproape 1 miliard MDL, care a constat într-un dividend de 757 milioane MDL și un program de achiziționare a acțiunilor proprii de 231 milioane MDL (acoperind profiturile pentru perioada 2021-2023), ceea ce reprezintă o rată de distribuire de 38%. În plus, la ultima AGA din iunie 2024, acționarii au votat o politică de dividende între 30% și 50%.

 

Macar Stoianov, maib CFO, a comentat:

“Suntem încântați să anunțăm finalizarea cu succes a programului de achiziționare a acțiunilor proprii de către maib. Această inițiativă susține strategia noastră pe termen lung prin asigurarea acțiunilor pentru îndeplinirea obligațiilor noastre în cadrul planului LTIP, oferind în același timp acționarilor noștri un eveniment de lichiditate important. Programul consolidează reputația Băncii în ceea ce privește distribuția capitalului către acționari, aducând distribuția totală de capital la 38% din profitul net pentru perioada 2021-2023. În calitate de lider în domeniul bancar din Moldova, rămânem axați pe creșterea sustenabilă a valorii pe care o aducem acționarilor noștri.”  

 

Pentru mai multe detalii, vă rugăm să apelați la:

Oxana Cinpoeş
Telefon: +37322303396
E-mail: oxana.cinpoes@maib.md

 

Valeria Kuznetova
Telefon: +37322303397
E-mail: valeria.kuznetova@maib.md

 

Despre maib

Maib este cea mai mare bancă din Republica Moldova, cu o cotă de piață de 36.1% din depozite și 38.0% din creditele întregului sistem bancar la sfârșitul trimestrului II din 2024. Maib este un creditor disciplinat cu o rată a creditelor neperformante de 1.9% și este bine capitalizată, cu un CAR de 22.2% la 31 martie 2024. Banca este de o importanță sistemică pentru țară, deservind aproape o treime din populație și fiind unul dintre cei mai mari angajatori privați din Republica Moldova, cu peste 2,400 de angajați. Din 2018, cel mai mare acționar al maib este un consorțiu care include Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), Invalda INVL, un grup de management al activelor din țările baltice, și Horizon Capital, un fond de investiții privat axat pe piețele emergente.

 

Comunicate recente privind relațiile cu investitorii

 

Upcoming investor events

  • 06 noiembrie - Publicarea rezultatelor financiare din 3Q 2024 și Teleconferința