Maib desemnată mai bună bancă din Moldova în 2022 de către EMEA Finance

Maib a fost desemnată cea mai bună bancă din Moldova pentru al doilea an consecutiv de către EMEA Finance. Revista EMEA Finance, o publicație financiară care se adresează liderilor de afaceri din domeniul bancar și financiar, este publicată de șase ori pe an. EMEA Finance organizează premii anuale în cadrul cărora recunoaște cele mai bune bănci și furnizori de servicii financiare din Europa, Orientul Mijlociu și Africa.

În 2022, sectorul bancar din Moldova s-a confruntat cu provocări semnificative din cauza crizei energetice și a consecințelor războiului din Ucraina. Criza energetică, inflația ridicată, împreună cu seceta din sectorul agricol, au avut un impact semnificativ asupra economiei generale a Moldovei. Ansamblul de provocări a reprezentat un test semnificativ pentru sistemul bancar din Moldova, care a dat dovadă de reziliență, de lichiditate sporită și de capacitatea de a rezista și de a trece cu bine peste aceste provocări. În pofida condițiilor nefavorabile, maib a rămas bine capitalizată și și-a menținut poziția de lider în toate segmentele bancare, demonstrând puterea și stabilitatea sa. În plus, maib a prezentat perspective de creștere puternice, indicând potențialul său de succes în viitor.

 

 

Performanțele operaționale și financiare ale maib 2022:

 

  • Profitul net a atins 1,131 milioane MDL , în creștere cu 56.8% față de anul precedent
  • Lider de piață în majoritatea categoriilor din sectorul bancar din Moldova
  • Rentabilitatea capitalurilor proprii (ROE) a ajuns la 18.8% (în creștere de la 13.9% în 2021)
  • Începutul transformării agile - primele echipe din segmentele de retail și IMM-uri au trecut la un mod de lucru agile pentru a obține îmbunătățiri operaționale tangibile
  • Transformarea continuă a sucursalelor după noul model operațional
  • Au fost lansate noi soluții de plată digitală: Apple Pay, Google Pay, Garmin Pay.
  • Lansarea a două noi ecosisteme digitale - AgricolaHub și Casahub
     

 

Giorgi Shagidze, CEO maib:

 

Suntem foarte onorați să primim titlul de cea mai bună bancă din Moldova din partea EMEA Finance. Această recunoaștere reflectă eforturile noastre continue de a oferi o experiență excepțională pentru clienții noștri. Pe parcursul anului 2022, care a fost un an plin de provocări pentru sectorul bancar din Moldova, am rămas un partener de încredere și de încredere, acționând întotdeauna în interesul clienților noștri. Această realizare confirmă soliditatea direcției noastre strategice, calitatea înaltă a portofoliului nostru de produse și servicii, precum și angajamentul și profesionalismul angajaților noștri maib.”

 

 

Despre maib

 

Maib este cea mai mare bancă din Republica Moldova, cu o cotă de 31.9% din depozite și 37.0% din creditele întregului sistem bancar la sfârșitul primului trimestru din 2023. Maib este un creditor disciplinat, cu o rată NPL de 2.3% și este bine capitalizată, cu un CAR de 21.8% la 31 martie 2023. Banca este de importanță sistemică și deservește aproape o treime din populația țării. Din 2018, cel mai mare acționar al maib este un consorțiu, care include Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), Invalda INVL, un grup lider în gestionarea activelor din statele baltice și Horizon Capital, un fond de investiții privat axat pe piețele emergente.

 

 

Comunicate recente privind relațiile cu investitorii

 

Evenimente viitoare pentru investitori

  • 22 august 2023 - Publicarea Rezultatelor Financiare H1 și 2Q 2023 și Teleconferința

 

Contacte Relații cu Investitorii

 

Contact de Presă

Daniela Șerban
E-mail: Dserban@vertikgroup.eu
Telefon: +40742242662

 

Maib Investor Relations

Evgenii Risovich
E-mail: Evgenii.Risovich@maib.md
Telefon: +37368403477