Rezultatele AGA maib din 2023

Rezultatele AGA maib din 2023

 


Astăzi, la Chișinău a avut loc Adunarea Generală a Acționarilor (AGA) maib. La adunare au fost prezenți deținătorii a 76,7% din voturi. Toate rezoluțiile prezentate în cadrul AGA au fost adoptate cu majoritatea necesară a două treimi din voturi.

 


Vytautas Plunksnis, președintele maib, a menționat:

"Sunt mulțumit de rezultatul AGA a maib și aș dori să le mulțumesc tuturor acționarilor pentru participare și sprijin. Poziția solidă a capitalului maib și abordarea strategică disciplinată ne permit atât să plătim dividende, cât și să susținem creșterea băncii. De asemenea, aș dori să îmi exprim recunoștința față de echipa maib pentru rezultatele financiare excelente din 2022 și pentru concentrarea continuă asupra transformării maib"

 


Rezultatele complete sunt detaliate mai jos:

 

1. și 2. Rezultatele financiare anuale ale Băncii și Raportul anual al Consiliului de Supraveghere pentru 2022. Acționarii au votat pentru acceptarea Raportului financiar anual pentru 2022 și pentru aprobarea Raportului anual al Consiliului de Supraveghere al Băncii pentru 2022.

 

3. Distribuirea profiturilor anuale ale Băncii pentru 2021-2022, inclusiv a dividendelor anuale pentru perioada respectivă. Acționarii au votat în favoarea dividendului propus de 1,91 lei pe acțiune. Distribuția totală a dividendelor s-a ridicat la 198,2 milioane de lei. Data de înregistrare pentru distribuirea dividendelor este stabilită la 19 iunie 2023, ceea ce înseamnă că acționarii înregistrați la acea dată vor avea dreptul la plata dividendelor. Data plății dividendelor va fi comunicată ulterior, dar va avea loc în cel mult 3 luni după AGA. Maib intenționează să solicite către BNM plata dividendelor suplimentare în 2023.

4. Politica care acoperă distribuirea profitului Băncii pentru anul 2023. Acționarii au votat pentru acceptarea politicii propuse de distribuire a profitului, prin care 30% până la 50% din profitul Băncii pentru 2023 este alocat pentru plata dividendelor, sub rezerva aprobării BNM.

 

5. Răscumpărarea de acțiuni proprii de către Bancă. Acționarii au adoptat propunerea de răscumpărare a până la 5% din acțiunile în circulație (5.188.170 de acțiuni) la un preț corect. Termenul de răscumpărare este de până la un an de la adoptarea rezoluției. Răscumpărarea este supusă aprobării Băncii Naționale a Moldovei.

 

6,7 și 8. Numirea auditorului Băncii, modificări la regulamentul Consiliului de supraveghere și modificări la statutul Băncii. Acționarii au votat în favoarea reconfirmării PWC în calitate de auditor pentru perioada 2023-2025 și au convenit asupra onorariilor pentru activitatea de audit, și au aprobat modificările propuse la regulamentul Consiliului de supraveghere și la statutul Băncii.

 

Despre maib

 

Maib este cea mai mare bancă din Republica Moldova, cu o cotă de 31.9% din depozite și 37.0% din credite din întregul sistem bancar la sfârșitul Q1 2023. Maib este un creditor disciplinat, cu o rată NPL de 2.3% și este bine capitalizată cu un CAR de 21.8% la 31 martie 2023. Banca este de importanță sistemică și deservește aproape o treime din populația țării. Din 2018, cel mai mare acționar al maib este un consorțiu, care include Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), Invalda INVL, un grup lider în gestionarea activelor din statele baltice și Horizon Capital, un fond de investiții privat axat pe piețele emergente.

 

 

Evenimente viitoare pentru investitori

  • 22 august 2023 - Rezultatele financiare Q2 and H1 2023

 

Comunicate recente privind relațiile cu investitorii

 

 

Contacte Relații cu Investitorii

 

Contact de Presă

Daniela Șerban
E-mail: Dserban@vertikgroup.eu
Telefon: +40742242662

Maib Relații cu Investitorii 

Evgenii Risovich
E-mail: Evgenii.Risovich@maib.md
Telefon: +37368403477