Oferta inaugurală de obligațiuni maib pe piața internă

Oferta inaugurală de obligațiuni maib pe piața internă

 

Săptămâna aceasta, maib a încheiat prima sa emisiune de obligațiuni pe piața internă, după ce a obținut toate aprobările necesare din partea autorității de reglementare a valorilor mobiliare din Moldova, Comisia Națională a Piețelor Financiare (CNPF). Aceasta este prima ofertă de obligațiuni corporative din Moldova în aproape douăzeci de ani. Valoarea totală a emisiunii a fost de 58,5 milioane de lei și a fost destinată în mare parte clienților retail. Obligațiunile au o scadență de 3 ani și plătesc un cupon trimestrial. Acestea au o rată a dobânzii flotantă (re-calculată anual) legată de rata depozitului la termen pe un an al maib plus o primă de 2%. Obligațiunea poate fi răscumpărată de către deținător până la o anumită sumă.

Pentru maib, oferta de obligațiuni reprezintă o modalitate inovatoare de a-și diversifica baza de finanțare, respectând în același timp toate cerințele de reglementare. Este, de asemenea, un alt pas spre dezvoltarea piețelor de capital din țară. Unitatea de afaceri Retail a maib s-a ocupat de distribuția ofertei de obligațiuni prin intermediul sucursalelor și al canalelor digitale. Acesta este primul plasament de titluri din programul de obligațiuni de 400 de milioane de lei preconizat de maib.

 

Macar Stoianov, maib CFO, a comentat:

 

"Pentru clienții noștri, obligațiunile maib reprezintă un produs investițional atractiv, care plătește o dobândă mai mare decât un depozit cu o durată similară. Clientul dispune de flexibilitatea suplimentară a unui titlu tranzacționabil și, de asemenea, de opțiunea de a revinde obligațiunea către emitent. Pentru maib, aceasta este o oportunitate de diversificare a bazei noastre de finanțare, respectând toate reglementările existente. Este o evoluție importantă pentru noi și pentru piețele de capital din Moldova. Aș dori să mulțumesc echipei care a lucrat la această ofertă".

 

Despre maib

 

Maib este cea mai mare bancă din Republica Moldova, cu o cotă de 31.9% din depozite și 37.0% din creditele întregului sistem bancar la sfârșitul primului trimestru din 2023. Maib este un creditor disciplinat, cu o rată NPL de 2.3% și este bine capitalizată, cu un CAR de 21.8% la 31 martie 2023. Banca este de importanță sistemică și deservește aproape o treime din populația țării. Din 2018, cel mai mare acționar al maib este un consorțiu, care include Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), Invalda INVL, un grup lider în gestionarea activelor din statele baltice și Horizon Capital, un fond de investiții privat axat pe piețele emergente.

 

Evenimente viitoare pentru investitori

  • 15 Iunie – Adunarea Generală a Acționarilor

 

Comunicate recente privind relațiile cu investitorii

 

Contacte Relații cu Investitorii

 

Contact cu Presa

Daniela Șerban
E-mail: Dserban@vertikgroup.eu
Telefon: +40742242662

 

Maib Relații cu Investitorii

Evgenii Risovich
E-mail: Evgenii.Risovich@maib.md
Telefon: +37368403477