Moldovan Capital Markets Day

Maib a participat la inaugurarea Moldovan Capital Markets Day la Bursa de Valori din Londra

 

La 15 noiembrie, maib a participat la prima ediție a Capital Markets Day din Moldova, care a avut loc la Bursa de Valori din Londra, eveniment organizat de maib în parteneriat cu Bursa de Valori din Londra și Renaissance Capital. Ziua piețelor de capital moldovenești a reprezentat o oportunitate de a deschide Moldova către comunitatea internațională de investitori și de a evidenția progresul țării și viziunea acesteia, precum și de a prezenta unele dintre cele mai de succes companii din Moldova. La eveniment a participat prim-ministrul Republicii Moldova, Natalia Gavrilița, care a luat parte la ceremonia de deschidere a pieței și a ținut discursul de deschidere a forumului. Alături de ea s-au aflat Julia Hoggett, directorul general al London Stock Exchange, Odile Renaud-Basso, președintele Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare, și Octavian Armașu, guvernatorul Băncii Naționale a Moldovei.

După discursurile de deschidere, evenimentul a cuprins două grupuri de discuții, primul fiind format din reprezentanți ai instituțiilor financiare internaționale și ai Băncii Naționale a Moldovei. În cel de-al doilea grup au fost prezenți directorul general al maib, Giorgi Shagidze, precum și conducerea de vârf a altor două companii moldovenești bine cunoscute. După discuțiile din cadrul grupurilor, participanții au luat parte la sesiunea de întrebări și răspunsuri cu publicul.

Perspectivele macroeconomice și climatul investițional din Republica Moldova au fost discutate de Vladimir Munteanu, Prim-viceguvernator al Băncii Naționale a Moldovei, Rodgers Brenner Chawani, Reprezentant Permanent al FMI în Moldova (online), Inguna Dobraja, Director de țară al Băncii Mondiale pentru Republica Moldova, Angela Sax, Șef al Reprezentanței BERD în Republica Moldova și Bayan Carter, Director Asociat, Private Equity, BERD. Participanții au evidențiat câteva teme comune, cum ar fi

  • dorința puternică pentru o integrare mai profundă în UE,
  • mandatul noului guvern de a consolida statul de drept și de a eradica corupția,
  • regimul de reglementare foarte prudent instalat după anii turbulenți pentru sistemul bancar,
  • datoria scăzută a sectorului public, moneda stabilă, creșterea puternică a PIB-ului din ultimii ani,
  • penetrare foarte scăzută a serviciilor bancare în comparație cu țările similare.  

Piețele de capitaluri proprii din Moldova: perspectiva unei companii, în cadrul căreia trei companii de top din Moldova, reprezentate de Giorgi Shagidze maib CEO, Eoin Woods, director tehnic, Endava, Vasile Tofan, președintele Consiliului de Administrație al Purcari, au raportat despre provocările cu care se confruntă, agenda de dezvoltare, dar și despre unele dintre avantajele prezentate de piața relativ puțin aglomerată din Moldova.

Giorgi Shagidze, Directorul General al maib, a declarat: 

"Aș dori să mulțumesc Bursei de Valori din Londra și Renaissance Capital pentru ajutorul lor amabil care a făcut posibil acest eveniment. De asemenea, aș dori să adresez sincere mulțumiri tuturor participanților și vorbitorilor. Este de o importanță vitală pentru viitorul țării și pentru maib, în calitate de lider al sectorului bancar, să evidențieze atractivitatea economiei moldovenești și a sectorului său bancar. Printre acestea se numără un mediu cu un nivel scăzut al datoriei în raport cu PIB-ul, un curs valutar foarte stabil și o integrare activă cu Uniunea Europeană, până la 70% din exporturile Moldovei fiind direcționate către UE. Moneda stabilă, datoria publică și privată scăzută, sectorul bancar puternic, cu rezerve de capital și lichidități, este pregătit pentru o creștere durabilă."

 

Discursuri

 

Natalia Gavrilita,
Prim-ministru al Republicii Moldova

 

 

Julia Hoggett,
CEO, London Stock Exchange Plc

 

Odile Renaud-Basso,
Președinte, EBRD (online)

 

Octavian Armașu,
Guvernatorul of the National Bank of Moldova

 

Panoul de discuții "Perspective pentru climatul macro și investițional al Moldovei

  • Vladimir Munteanu, vicepreședinte al Consiliului de supraveghere, prim-viceguvernator al Băncii Naționale a Moldovei
  • Rodgers Brenner Chawani, Reprezentantul rezident al FMI în Moldova (online)
  • Inguna Dobraja, manager de țară al Băncii Mondiale pentru Moldova
  • Angela Sax,
  • Bayan Carter, director asociat, Private Equity, BERD
  • Moderator: Charles Robertson, economist-șef global, șef al Unității de Strategie Macro, Renaissance Capital

 

Panou de discuții "Piețele de capitaluri proprii din Moldova: perspectiva unei companii

  • Giorgi Shagidze, CEO, maib
  • Eoin Woods, CTO, Endava
  • Vasile Tofan, Președinte al Consiliului de Administrație, Purcari Wineries
  • Moderator: Ayuna Nechaeva, șefă pentru Europa, piețe primare, London Stock Exchange