Maib la cea de-a doua ediție a conferinței Moldova-România Capital Bridges la București

Maib a participat la cea de-a doua ediție a forumului Moldova-Romania: Capital Bridges, organizat de Bursa de Valori București. Forumul a reunit participanți din diverse arii de activitate, inclusiv înalți demnitari de stat, lideri din business, investitori și oficiali atât din România, cât și din Republica Moldova, precum și reprezentanți ai instituțiilor financiare internaționale. Evenimentul, desfășurat în format hibrid, a inclus speechuri cu mesaje puternice în deschiderea evenimentului, paneluri de discuții și oportunități de networking atât fizice, cât și online. Evenimentul a avut loc la hotelul JW Marriott din București și a fost larg mediatizat și în România, și în străinătate.

 

Urmăriți o înregistrare a evenimentului dând click aici.

 

 

Sprijinirea Moldovei pe calea de integrare UE - tema principală a discursurilor de deschidere

Forumul a fost inaugurat printr-o serie de discursuri ținute de distinși speakeri, printre care Nicolae Ciucă, Președintele Senatului României, Igor Grosu, Președintele Parlamentului Republicii Moldova, Marcel Ciolacu, Prim-ministrul României, Dorin Recean, Prim-ministrul Republicii Moldova, Anca Dragu, Guvernatorul Băncii Naționale a Moldovei, Alexandru Petrescu, Președintele Autorității de Supraveghere Financiară din România, Dumitru Budianschi, Președintele Comisiei Naționale a Pieței Financiare, Odile Renaud-Basso, Președintele BERD, și Radu Hanga, Președintele Consiliului de Administrație al Bursei de Valori București. Principalele subiecte ale discursurilor au vizat sprijinul ferm al României pentru aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană, extinderea cooperării economice și dezvoltarea cooperării între piețele de capital ale celor două țări.  

 

După discursurile din deschiderea evenimentului, Prim-ministrul Republicii Moldova, Dorin Recean, a vorbit despre situația economică, agenda de reforme și aspirațiile de aderare la UE ale Republicii Moldova, într-un interviu cu Ionuț Dumitru, Economist șef la Raiffeisen Bank România. El a subliniat că ultimele alegeri prezidențiale și sentimentul european resimțit în prezent în țară semnalează faptul că Moldova se îndreaptă spre Vest, cu toate beneficiile economice și sociale pe care această direcție le presupune.

 

 

Panelurile de discuții s-au axat pe detalii specifice

Au urmat trei paneluri de discuții. Primul panel cu genericul „Economia, politicile și reformele” a fost moderat de economistul-șef al WOOD&Co, Raffaella Tenconi. Discuțiile au vizat progresele și perspectivele economiei țării, în contextul aderării la UE. Participanții la panel au fost Șefa Oficiului BERD în Moldova, Catarina Hansen, Viceprim-ministrul Moldovei,, Dumitru Alaiba, și Directorul regional al IFC, Ari Naim. Printre principalele aspecte punctate în discuții menționăm:

  • Cum se întâmplă propriu-zis procesul de aderare la UE;
  • Tendințe și oportunități pe piața muncii;
  • Interconectivitatea și situația logistică;
  • Activitatea instituțiilor financiare internaționale și mediul de finanțare.

 

 

Al doilea panel cu genericul „Oportunități de investiții: viziunea mediului de afaceri” a fost moderat de Vasile Tofan, Senior Partner la Horizon Capital. În discuție au fost abordate provocările și oportunitățile actuale pentru afacerile internaționale și naționale în România și Republica Moldova. În cadrul discuțiilor au participat: Directorul general adjunct al Purcari, Alex Filip, CEO Moldcell, Carolina Bugaian, Șeful Private Equity Invalda INVL, Vytautas Plunksnis și Directorul Financiar al Premier Energy, Peter Stohr. Printre temele cheie evidențiate menționăm:

  • Ce își doresc investitorii străini;
  • Oportunități și istorii de succes ale sectoarelor importante din Republica Moldova;
  • De ce investitorii nu ar trebui să se teamă de războiul din Ucraina;
  • Importanța interconectivității dintre România și Republica Moldova.

 

 

Panelul „Sectorul bancar: pe o pistă de creștere” a fost moderat de Bayan Carter, Director Asociat al BERD. La acest panel reprezentanții băncilor naționale și internaționale au vorbit despre perspectivele asupra sectorului în care activează. În discuții au participat: Giorgi Shagidze, Președintele maib, Harald Kröger, Șef Investment Banking Raiffeisen Bank International, și Gian Marco Felice, membru al Consiliului de Administrație al Grupului Procredit. Printre subiectele abordate în timpul discuțiilor s-au evidențiat:

  • Oportunitățile și provocările sectorului bancar;
  • Modul în care aderarea la UE ar putea impacta costurile de finanțare;
  • Mediul de reglementare din Republica Moldova și ce ar putea însemna alinierea la UE pentru această țară;
  • Piețele de capital și posibilitatea ca mai multe companii moldovenești să se listeze în România.

 

 

Adrian Tănase, Directorul general al Bursei de Valori București, a formulat concluziile forumului în discursul ținut la finele evenimentului.

 

Nicolae Ciucă, Președintele Senatului României:

“Viziunea unei Europe competitive și puternice, care își protejează cetățenii, implică o Europă care investește în apărare, inovează în energie și care prezervă modelul de viață european. În această Uniune Europeană a viitorului, România și Moldova se regăsesc împreună. Angajamentul nostru față de Republica Moldova este de netăgăduit. Am sprijinit și vom sprijini toate deciziile importante privind agenda europeană a Republicii Moldova.”

 

Igor Grosu Președintele Parlamentului Moldovei:

“Nu avem timp de pierdut atât noi, cei care trebuie să aliniem legislația Republicii Moldova la cea europeană, cât și dumneavoastră care vreți să faceți investiții în IT, HoReCa, în companii de construcție, de producere de regenerabile etc. Vin cu un ultim îndemn: investitori, treceți Prutul! Succesul și modelul Europei s-a bazat pe prosperitatea pe care a creat-o pentru cetățenii săi. Să scriem împreună istoria Europei!”

 

Marcel Ciolacu, Prim-ministrul României:

“Piața de capital de la București este în acest moment o instituție matură și aflată în plină expansiune. S-a dovedit deja platforma ideală de lansare a unor companii românești de succes și vrem să jucăm același rol și pentru firmele moldovenești de prim rang. Bursa de Valori București este locul unde faptele și cifrele vorbesc de la sine. Este o resursă națională construită cu mult efort pe care, astăzi, o punem la dispoziția fraților noștri. Fiindcă așa face o familie adevărată atunci când i se cere ajutorul!”

 

 Dorin Recean, Prim-ministrul Republicii Moldova:

Republica Moldova oferă multiple oportunități pentru dezvoltarea afacerilor: servicii publice digitalizate, forță de muncă competitivă, oportunități educaționale, sistem fiscal atractiv și programe guvernamentale de sprijin pentru întreprinderi. Prioritatea noastră este să atragem investitori care vor susține creșterea durabilă și sustenabilă a economiei țării, inclusiv în domenii cu un potențial ridicat. Creăm, astfel, conexiuni tot mai strânse cu România și avansăm în calea noastră de integrare europeană.”

 

 

Anca Dragu, Guvernator Banca Națională a Moldovei:

"Banca Națională susține și încurajează inițiativele îndreptate spre dezvoltarea pieței de capital în Republica Moldova, iar în calitate de instituție responsabilă de supravegherea prudențială și de stabilitatea pieței financiare, ne dorim să facilităm libera circulație a capitalurilor și a serviciilor financiare, de altfel capitole de negociere pentru aderarea la Uniunea Europeană, capitole în care Banca Națională are un rol principal, astfel încât Republica Moldova să se bucure de prosperitate și stabilitate economică. Un pilon esențial este armonizarea reglementărilor naționale cu cele europene, pas care va marca integrarea pieței de capital din Moldova cu piața financiară internațională. Finalizăm strategia de dezvoltare  a Depozitarului Unic care se află în coordonarea Băncii Naționale a Moldovei, alături de alte elemente importante.”

 

Alexandru Petrescu, Președintele Autorității de Supraveghere Financiară:

„Sunt sigur că vom vedea din ce în ce mai multe business-uri din Republica Moldova listate la Bursa de Valori din Bucureşti, companii din zona de infrastructură critică, din zona telecom, din zona energiei. Este momentul ca experţii să lucreze la legislaţia care permite listarea maib pe piaţa de capital din România. Şi, din acest punct de vedere, lucrăm intens, alături de BVB, de Depozitarul Central, de Banca Naţională a Moldovei, de Banca Națională a României, astfel încât să creăm un cadrul legislativ care să permită o listare de succes. Şi nu am nicio îndoială că acest eveniment este iminent şi se va întâmpla cât mai repede."

 

 Dumitru Budianschi, Președintele Comisiei Naționale a Pieței Financiare din Republica Moldova:

“În prezent Comisia Naționala a Pieței Financiare din Republica Moldova, împreună cu instituțiile guvernamentale, lucrează la elaborarea unui document strategic pe termen mediu de dezvoltare a pieței de capital. Sperăm că acest document să fie aprobat de Parlamentul Moldovei până la finalul 2024.  Suntem ferm convinși că implicarea Bursei de Valori București în piața de capital din Republica Moldova va contribui esențial la modernizarea infrastructurii, va spori atractivitatea și activitatea de pe piața de capital din Republica Moldova. maib în 2023 a efectuat prima emisiune publică de obligațiuni corporative, iar intenția maib de a fi listată și pe Bursa de la București contribuie esențial la îmbunătățirea procesului de reglementare și integrare a piețelor din Republica Moldova și România.”

 

Radu Hanga, Președintele Bursei de Valori București:

“Bursa de Valori București este un partener valoros pentru Republica Moldova în dezvoltarea propriei piețe de capital. Prin practicile și experiența Bursei de Valori București, Moldova poate construi o piață de capital robustă, iar colaborarea strânsă între cele două piețe de capital poate stimula cooperarea regională inclusiv la nivelul piețelor financiare, în beneficiul economiilor ambelor țări. Inițiativele existente deja și interconectarea piețelor inițiată de autoritățile de reglementare și supraveghere și ceilalți stakeholderi din România și Moldova, precum și toți pașii parcursi de maib în direcția listării la Bursa de Valori București deschid drumul și altor companii din Moldova să se listeze la BVB.”

 

 

Giorgi Shagidze, CEO maib:

“Suntem încântați că am fost co-organizatori pentru cea de-a doua ediție a forumului Moldova-Romania Capital Bridges. Acest eveniment a evidențiat un nivel fără precedent de sprijin din partea autorităților românești și moldovenești pentru integrarea strânsă a piețelor de capital ale celor două țări, pentru care suntem extrem de recunoscători. Le mulțumesc investitorilor și reprezentanților mediului de afaceri care au participat la eveniment, precum și tuturor invitaților de la forum pentru dezbaterile foarte consistente.”

 

Adrian Tănase, Director General Bursa de Valori București:

“România a parcurs un drum complex și plin de provocări spre nivelul actual al pieței de capital și vrem să transmitem din experiența noastră Republicii Moldova. Bursa de Valori București oferă numeroase oportunități investiționale atât investitorilor locali, cât și străini, și, totodată, a ajuns la nivelul la care companiile solide pot atrage finanțări considerabile de la investitori. Cu o piață de capital viabilă în Moldova și companii de peste Prut care să se listeze și la București, reușim să creăm noi oportunități de investiții pentru investitorii români și internaționali.”

 

 

 

Despre maib

Maib este cea mai mare bancă din Republica Moldova, cu o cotă de 34.3% din depozite și 37.4% din credite din întregul sistem bancar la sfârșitul anului 2023. Maib este un creditor disciplinat, cu o rată NPL de 2.7% și este bine capitalizată, cu un CAR de 24.2% la 31 decembrie 2023. Banca are o importanță sistemică pentru țară, deservește aproape o treime din populație și este printre cei mai mari angajatori privați din Moldova, cu o forță de muncă de peste 2,400 de persoane. Din 2018, cel mai mare acționar al maib este un consorțiu, care include Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), Invalda INVL, un grup lider în gestionarea activelor din statele baltice, și Horizon Capital, un fond de investiții privat axat pe piețele emergente. 

 

Comunicate recente privind relațiile cu investitorii

 

Evenimente viitoare pentru investitori

  • 14 mai - Publicarea rezultatelor financiare din 1Q 2024 și Teleconferința

 

Contacte Relații cu Investitorii

Maib Investor Relations
Evgenii Risovich
Telefon: +37368403477
E-mail: Evgenii.Risovich@maib.md

 

Contact de Presă
Daniela Șerban
Telefon: +40742242662
E-mail: Dserban@vertikgroup.eu