Acord de finantare a facilitatii de partajare a riscurilor dintre BERD si maib

Noutăți Relații cu Investitorii 18 Mai 2023

 

Ieri, la Samarkand, Uzbekistan, în cadrul reuniunii anuale a Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), maib a semnat cu BERD un acord de finanțare a facilității de partajare a riscurilor, care vizează consolidarea capacităților de creditare ale maib pentru clienții din segmentele Corporate și IMM. Acest acord este încă unul din lista vastă a colaborărilor de succes dintre maib și BERD, cum ar fi împrumutul de 35 de milioane EUR acordat maib în cadrul Programului de reziliență și asigurare a mijloacelor de trai al BERD, împrumutul de 15 milioane EUR acordat în cadrul EU4Business-EBRD Credit Line (ambele semnate în 2022) și cadrul nefinanțat de partajare a riscurilor, semnat în 2021.

 

Acest acord permite maib să optimizeze utlizarea capitalului, să ofere finanțări mari companiilor, respectând în același timp cerințele de reglementare privind concentrarea împrumuturilor, să își reducă expunerea la pierderi potențiale și, de asemenea, să ofere condiții mai bune clienților, cu ajutorul asistenței tehnice și a consultanței oferite de BERD. Facilitatea permite finanțarea investițiilor, a capitalului circulant și refinanțarea creditelor, precum și finanțarea de proiecte cu scadență de până la 15 ani. Aceasta va aduce beneficii întreprinderilor din Moldova și va consolida și mai mult poziția de lider a maib în calitate de creditor pentru clienții corporativi și IMM.

 

Un astfel de împrumut acordat de maib în cadrul unui mecanism de partajare a riscurilor al BERD, în valoare de 3 milioane de EUR, a fost oferit „Cereale de Aur” SRL, parte a grupului WeTrade, un client maib de mulți ani în sectorul agricol. Cu ajutorul finanțării acordate de maib, compania a investit deja în echipamente și procese cu valoare adăugată și își propune să își îmbunătățească în continuare gama de produse inclusiv pentru clienții din străinătate, în principal din Uniunea Europeană.

 

Giorgi Shagidze, Președintele maib, a menționat:

„Adresez mulțumiri WeTrade pentru încrederea și parteneriatul de peste 20 de ani și BERD pentru că a făcut posibile astfel de proiecte pentru clienții din Republica Moldova.”

 

Despre maib

Maib este cea mai mare bancă din Moldova, cu o cotă de piață de 33,0% din depozite și 37,2% din creditele întregului sistem bancar la sfârșitul anului 2022. Maib este un creditor disciplinat, cu rata creditelor neperformante de 2,54% și este bine capitalizat cu CAR de 22,2% la 31 decembrie 2022. La sfârșitul anului 2022 cota de piață a maib în ceea ce privește creditele acordate clienților corporativi și IMM constituia 40,7% din întregul sistem bancar. Banca este de importanță sistemică și deservește aproape o treime din populația țării. Din 2018, cel mai mare acționar al maib este un consorțiu, care include Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), Invalda INVL, un grup lider de gestionare a activelor din țările baltice și Horizon Capital, un fond privat de investiții axat pe piețele emergente din Europa.

 

 

 

Evenimente viitoare pentru investitori

22 mai - Publicarea Rezultatelor Financiare din 1Q 2023 și Conferința Telefonică

15 iunie – Adunarea Generală a Acționarilor 2023

 

Contacte Relații cu Investitorii

Contact cu Presa
Daniela Șerban
E-mail: Dserban@vertikgroup.eu
Telefon: +40742242662

 

Maib Relații cu Investitorii
Evgenii Risovich
E-mail: Evgenii.Risovich@maib.md
Telefon: +37368403477

 

Pentru mai multe știri pentru investitori și informații suplimentare, vă rugăm să vizitați site-ul nostru la ir.maib.md