Maib începe modul Agile de lucru

Începând cu luna mai 2022, două orchestre și șapte formații formate în maib au început să funcționeze în Agile WoW, WoW însemnând "mod de lucru".

După o lună, timp în care aproximativ 70 de angajați s-au instruit cu experți și consultanți internaționali, angajații maib vor pune în practică tehnicile agile în domeniile lor de responsabilitate. Aceștia au deja foaia de parcurs pentru a lucra la primele produse și servicii, care sunt menite să facă viața clienților mai simplă, mai bună și mai mobilă.

Primele echipe Agile WoW vor funcționa altfel decât structura ierarhică obișnuită:

  • Retail Orchestra, formată din Orchestra Leader, Technical Orchestra Leader, Agile Coach și Bands dedicate dezvoltării gamei de produse Retail. Principalul obiectiv al primelor echipe Agile din Retail va fi acordarea de împrumuturi în segment în diferite categorii.
  • Business Banking Orchestra, formată din Orchestra Leader, Technical Orchestra Leader, Agile Coach și Bands dedicate dezvoltării produselor pentru IMM-uri.
  • Din aceste orchestre fac parte în total 7 Bands.

Orchestrele sunt alcătuite din experți interfuncționali: manageri de produs, specialiști IT, manageri de risc, manageri de marketing, avocați etc., fiecare dintre aceștia aducând în echipă domeniul său de expertiză. Aceștia vor lucra la dezvoltarea unui anumit produs sau serviciu bancar în cadrul unor Sprint-uri de 2 săptămâni, iar după lansare vor prelua noi proiecte și provocări.

Giorgi Shagidze, CEO al maib, a luat cuvântul la evenimentul de lansare agile WoW:

"Aș dori să felicit primul val de echipe agile care au ajuns în această etapă a proiectului. Este atât o onoare, cât și o responsabilitate de a fi pionierul unui stil nou de banking în Moldova și în regiunea noastră. Sunt sigur că entuziasmul, profesionalismul și angajamentul vostru față de excelență vă vor ajuta să dezvoltați produse extraordinare, mult așteptate de clienții maib",

Viziunea Agile

Transformarea Agile a Maib este preconizată să aibă ca rezultat o schimbare organizațională și culturală de durată pe termen lung și să aducă îmbunătățiri operaționale tangibile. Un model agile de operațiuni se bazează pe o structură organizațională mai plată, spre deosebire de cea ierarhică tradițională. Transformarea organizațională va crea o nouă structură și procese, în jurul cărora echipe mai mici și mai agile vor putea să își atingă obiectivele susținute de strategia "big picture" a băncii. Schimbarea culturală va plasa autoritatea de luare a deciziilor și responsabilitatea pentru rezultatul final în mod ferm în mâinile oamenilor mai apropiați de clienți. Rezultatele dorite în urma transformării vor fi creșterea vitezei de execuție a schimbării prin intermediul unui model operațional simplificat, capacitatea de a răspunde și de a se adapta mai bine la nevoile clienților, de a crește productivitatea, de a spori angajamentul angajaților, de a deveni angajatorul preferat al talentelor și, în cele din urmă, capacitatea de a oferi randamente mai mari acționarilor.

Despre maib

Maib este cea mai mare bancă din Moldova, cu o cotă de 34% din credite și 31% din depozite din întregul sistem bancar. Banca deservește aproape 30% din populația țării și este unul dintre cei mai mari angajatori din țară. Printre obiectivele pe termen mediu ale Maib se numără o cotă de piață de 40% din credite, 55% din plăți, o rată cost-venit de sub 45% și o rentabilitate a capitalului propriu de peste 20%, care trebuie atinse până în 2024. Din 2018, cel mai mare acționar al băncii este un consorțiu care include Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), Invalda INVL, un grup lider în gestionarea activelor din țările baltice, și Horizon Capital, un fond de investiții privat axat pe piețele emergente din Europa.

Evenimente viitoare pentru investitori

8-10 iunie - Conferința de primăvară EME de la Praga a Wood & Co

Contactate relații cu investitorii

Pentru întrebări suplimentare, vă rugăm să contactați: IR@maib.md sau prin telefon la +373 22 303 237 sau vizitați site-ul nostru ir.maib.md