Maib semnează un pachet de finanțare de 50 de milioane de euro de la BERD pentru a-și consolida baza de investiții

Un pachet de finanțare de 50 de milioane de euro acordat de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) către maib pentru susținerea economiei naționale în contextul războiului vecin din Ucraina a fost semnat ieri, în cadrul reuniunii anuale a BERD de la Marrakech, de către Giorgi Shagidze, directorul general al maib, și Francis Malige, directorul general pentru instituții financiare al BERD.

Primul împrumut constă în 35 de milioane de euro în cadrul Cadrului BERD pentru reziliență și mijloace de subzistență promis pentru a sprijini țările și companiile afectate direct sau indirect de războiul din Ucraina. Pachetul financiar va consolida și diversifica baza de finanțare a maib pentru susținerea activității locale.

Cel de-al doilea împrumut, în valoare de 15 milioane EUR, extinde participarea maib la linia de credit EU4Business-BERD, destinată finanțării întreprinderilor mici și mijlocii (IMM-uri).

Linia de credit EU4Business-BERD este susținută de subvenții din partea UE și de asistență gratuită pentru împrumutați. În cadrul acordului, maib's va sprijini clienții IMM pentru a-și moderniza produsele și serviciile în conformitate cu standardele UE, pentru a crește competitivitatea la nivel local și pentru a realiza oportunități comerciale internaționale. Maib a primit anterior 30 de milioane de euro și a finanțat aproximativ 50 de clienți IMM în cadrul acestui program.

UE suplimentează finanțarea BERD cu granturi și asistență tehnică gratuită pentru împrumutați în cadrul inițiativei sale EU4Business. Acordul vine în urma celor 30 de milioane de euro deja semnate de maib în cadrul acestui program în ultimii doi ani.

Consolidarea poziției de lider a maib pe segmentul IMM-urilor

Această finanțare se aliniază pe deplin cu strategia și dezvoltarea maib în domeniul împrumuturilor pentru întreprinderi mici. În 2021, maib a înregistrat o creștere de 35% a împrumuturilor pentru IMM-uri de la an la an, extinzându-și în același timp cu 4% poziția deja de lider pe segmentul împrumuturilor pentru IMM-uri. La sfârșitul anului 2021, cota de piață a maib în domeniul împrumuturilor pentru IMM-uri era de 26,3% și s-a îmbunătățit în continuare, ajungând la 26,7% la sfârșitul primului trimestru din 2022. Obiectivul pe termen mediu al maib este de a ajunge la o cotă de 40% în creditarea IMM-urilor până la sfârșitul anului 2024. În ultimul an, unitatea de afaceri pentru IMM-uri a maib a fost reproiectată pentru a deveni mai relevantă, mai receptivă și mai rapidă în abordarea nevoilor întreprinderilor mici din Moldova.  Giorgi Shagidze, CEO al maib:

"Aceasta este o contribuție remarcabilă la strategia maib de încurajare a micului business din Moldova. Acest împrumut ne va ajuta să ajutăm întreprinderile să își acopere nevoile de finanțare în contextul evenimentelor geopolitice. Aș dori să-mi exprim recunoștința față de BERD și UE pentru parteneriatul cu maib și pentru sprijinul continuu acordat economiei moldovenești. Suntem foarte mulțumiți și recunoscători că putem ajuta clienții noștri făcând împrumuturile mai accesibile pentru a le permite creșterea."

Despre maib 

Maib este cea mai mare bancă din Moldova, reprezentând 31,4% din activele bancare ale țării și 34,9% în credite la 31 decembrie 2021. Banca oferă 26% din toate creditele ipotecare acordate moldovenilor, deservește peste 35% din populația Moldovei și este printre cei mai mari angajatori din țară. Banca este bine capitalizată, cu o rată a capitalului de gradul 1 de 21,1% la 31 decembrie 2021. Maib este recunoscută pe scară largă pentru serviciile sale pentru clienți și pentru inovația produselor. Din 2018, cel mai mare acționar al maib este un consorțiu de investitori format din Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, Invalda INVL, un grup lider în gestionarea activelor din țările baltice, și Horizon Capital, un manager de fonduri de capital privat axat pe Europa emergentă.

Evenimente viitoare pentru investitori

8-10 iunie - Conferința Wood & Co Prague Spring EME de primăvară de la Praga

15 iunie - Adunarea generală anuală a acționarilor

Contacte relații cu investitorii

Pentru întrebări suplimentare, vă rugăm să contactați: IR@maib.md sau prin telefon la +373 22 303 237 303 237 sau vizitați site-ul nostru ir.maib.md