Maib a semnat un acord de împrumut subordonat de 15 milioane de euro cu EFSE

Maib anunță că astăzi a semnat un acord de împrumut subordonat cu Fondul European pentru Europa de Sud-Est (EFSE) în valoare de 15 milioane de euro. Împrumutul va fi utilizat pentru a finanța microîntreprinderile, întreprinderile mici și mijlocii (MSME) și pentru a le ajuta să își sporească competitivitatea și reziliența, protejându-le în același timp de eventualele fluctuații ale cursului de schimb. Împrumutul corespunde definiției capitalului de rangul 2, permițând astfel maib să optimizeze structura capitalului și să mențină o rezervă de capital puternică.

Giorgi Shagidze, directorul general al maib, a declarat

"Acordul de finanțare cu EFSE reprezintă o evoluție pozitivă substanțială pentru maib. Împrumutul este primul împrumut subordonat într-un astfel de format pentru o instituție bancară din Moldova, iar eu sunt foarte recunoscător EFSE pentru parteneriatul și încrederea acordată maib. Împrumutul va fi utilizat pentru finanțarea IMM-urilor pentru a sprijini în continuare clienții noștri din sector și pentru a consolida poziția de lider pe segment sau pe piață în ansamblu, optimizând în același timp structura noastră de capital."

Klaus Müller, președintele consiliului de administrație al EFSE, a declarat:

"Astăzi, maib se remarcă în sectorul bancar moldovenesc ca fiind cel mai avansat în ceea ce privește guvernanța și transformarea instituțională, datorită eforturilor acționarilor săi dedicați și a echipei de management dedicate. Suntem deosebit de încântați să ne asociem cu maib care este bine echipat pentru a oferi servicii personalizate pentru ÎMM-uri și să fie un partener cu adevărat strategic pentru EFSE în canalizarea finanțării durabile pentru a construi împreună reziliența economică și de afaceri a țării."


Ziua piețelor de capital moldovenești la Bursa de Valori din Londra la 15 noiembrie


London Stock Exchange, în asociere cu maib și Renaissance Capital, urează bun venit publicului investitor instituțional la Ziua piețelor de capital din Moldova, care va avea loc la 15 noiembrie la Londra. Evenimentul va avea loc în format mixt fizic/virtual și va fi susținut de Prim-ministrul Republicii Moldova, Guvernatorul Băncii Naționale a Moldovei, CEO-ul London Stock Exchange și de vorbitori din cadrul unui panel care reprezintă companii moldovenești publice și private de top, guvernul și reprezentanți ai instituțiilor financiare și de dezvoltare internaționale, inclusiv BERD. 

Mai multe detalii despre eveniment și oportunitatea de a participa găsiți AICI.


Despre EFSE 

Un fond de investiții de impact înființat în 2005, Fondul European pentru Europa de Sud-Est (EFSE) își propune să stimuleze dezvoltarea economică și prosperitatea în Europa de Sud-Est și în regiunea vecinătății estice, investind în succesul microîntreprinderilor și al întreprinderilor mici, precum și în îmbunătățirea condițiilor de trai pentru gospodăriile private. Întrucât accesul la servicii financiare este esențial pentru dezvoltarea acestui segment, EFSE se concentrează pe sprijinirea sectoarelor financiare locale pentru a-și consolida capacitatea de a oferi finanțare responsabilă pentru acest grup țintă. Pe lângă activitățile sale de investiții prin intermediul partenerilor locali, EFSE își multiplică impactul prin intermediul Facilității de Dezvoltare EFSE, care oferă asistență tehnică, formare și alte tipuri de sprijin nefinanciar pentru antreprenori și instituții.

EFSE a fost inițiată de KfW Development Bank cu sprijinul financiar al Ministerului Federal German pentru Cooperare Economică și Dezvoltare (BMZ) și al Comisiei Europene. Fiind primul parteneriat public-privat de acest tip, EFSE își atrage capitalul de la agenții donatoare, instituții financiare internaționale și investitori instituționali privați. 

Finance in Motion GmbH, Germania, este consilierul EFSE, iar Hauck & Aufhäuser Fund Services S.A., Luxemburg, acționează în calitate de manager. 

Pentru mai multe informații despre Fondul European pentru Europa de Sud-Est, vă rugăm să vizitați: www.efse.lu. 
Pentru mai multe informații despre Finance in Motion, vă rugăm să vizitați: www.finance-in-motion.com. 

Evenimente viitoare pentru investitori

15 noiembrie - Ziua piețelor de capital din Republica Moldova, Bursa de Valori din Londra 

22 noiembrie - Ziua virtuală SEE

7-10 decembrie - Conferința investitorilor Winter Wonderland, Praga