Maib a fost desemnată Banca Anului pentru al patrulea an consecutiv de către The Banker

Maib a fost desemnată Banca Anului pentru al patrulea an consecutiv de către The Banker

 

Pentru al patrulea an consecutiv, maib a fost desemnată "Banca Anului" în Moldova de către prestigioasa publicație internațională The Banker.

 

Performanța financiară a maib, inovațiile, adaptabilitatea la mediul economic în schimbare, relațiile strategice cu clienții, progresele în domeniul digitalizării și calitatea experienței clienților s-au numărat printre criteriile care au făcut diferența în decizia de acordare a premiului.

 

Joy Macknight, redactor-șef al publicației The Banker:

 

"Felicitări maib pentru câștigarea premiului Banca Anului 2022 în Moldova. Banca are fundamente solide și continuă să aibă o creștere puternică, urmărind în același timp o agendă de transformare digitală care o plasează într-o poziție solidă în viitor."

 

În acest an, maib a fost foarte apreciată la nivel internațional, fiind declarată "Cea mai bună bancă din Moldova" și "Cea mai bună bancă pentru IMM-uri din Moldova" de către Global Finance, "Lider pe piață" în domeniul Corporate Banking, Digital și Responsabilitate Socială Corporativă de către Euromoney și "Cea mai bună bancă din Moldova" în opinia EMEA Finance.

 

Giorgi Shagidze, CEO al maib:

 

"Sunt incredibil de recunoscător către The Banker pentru acest premiu. Acesta reafirmă efortul enorm pe care echipa maib l-a depus pentru transformarea băncii în ultimul an. Putem vedea din rezultatele maib că acest efort dă roade. Aș dori, de asemenea, să le mulțumesc clienților și partenerilor noștri pentru loialitatea lor. Am câștigat cotă de piață pe fiecare segment în acest an, ceea ce înseamnă că clienții noștri au simțit și apreciat transformarea băncii, serviciile îmbunătățite, noile produse, sucursalele modernizate, comoditatea aplicației noastre mobile. Cel mai important, aș dori să îmi exprim recunoștința față de angajații maib care se dedică cu sârguință pentru a deservi clienții la cel mai înalt nivel."

 

Performanța Maib în 2022

 

Primele nouă luni ale anului 2022 au fost marcate de o performanță financiară foarte bună a maib. În această perioadă, profitul net a crescut cu 66% de la an la an, ajungând la 837 milioane de lei. Banca a înregistrat, de asemenea, o creștere puternică a ROE, care a ajuns la 19.1% (9 luni 2022), în creștere cu 6% față de anul precedent. La 30 septembrie 2022, maib a rămas bine capitalizată, menținând o rată de adecvare a capitalului de 22%, în creștere cu 2% de la an la an. Raportul cost/venituri al maib a fost de 46% în perioada analizată, cu 9% mai mic decât în aceeași perioadă a anului trecut.

 

Maib rămâne lider în toate segmentele cheie de activitate la 30 septembrie 2022:

 

  • Cota de piață din totalul activelor 32.5% ( +1.4% de la an la an)
  • Cota de piață din totalul creditelor 36.3% (+2.1% de la an la an)
  • Cota de piață din totalul depozitelor 32.5% (+0.8% de la an la an)

 

Despre The Banker

 

The Banker oferă informații economice și financiare pentru sectorul financiar global și și-a construit reputația pe baza unor rapoarte obiective și incisive. Din 1926, The Banker este sursa de încredere de informații despre sectorul bancar. Publicația și-a croit drum de la prăbușirea Wall Street din 1929 până la actuala criză financiară, cu aceeași reputație de acuratețe, autoritate și integritate. The Banker este cea mai citită revistă și platformă de știri online în rândul experților din domeniul financiar-bancar și al economiștilor corporativi din întreaga lume.

 

Despre maib

 

Maib este cea mai mare bancă din Republica Moldova, cu o cotă de 32,5% din depozite și 36,3% din credite din întregul sistem bancar la sfârșitul a 9 luni ale anului 2022. Banca are o importanță sistemică, deservind aproape o treime din populația țării. Din 2018, cel mai mare acționar al maib este un consorțiu, din care fac parte Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), Invalda INVL, un important grup baltic de gestionare a activelor, și Horizon Capital, un fond de capital privat axat pe piețele emergente din Europa.

 

Evenimente viitoare pentru investitori

 

  • 5 decembrie - Non deal Roadshow la București
  • 6 decembrie - Winter Wonderland by WOOD&Co. la Praga
  • 8 decembrie - Non deal Roadshow la Londra
  • 12 decembrie - Listarea pe o bursă internațională de capital la Chișinău
  • 14 decembrie - Adunarea Generală Extraordinară a Acționarilor la Chișinău

 

Contacte Relații cu investitorii

 

Pentru întrebări suplimentare, vă rugăm să contactați: IR@maib.md sau la numărul de telefon +373 68 403 477 sau vizitați site-ul nostru ir.maib.md