Maib lansează ecosistemul imobiliar CasaHub

Astăzi, maib anunță lansarea CasaHub, o platformă digitală dedicată domeniului imobiliar, unde cumpărătorii pot găsi o locuință, în timp ce vânzătorii și intermediarii pot plasa anunțuri și își pot face publicitate pentru serviciile lor. Lansarea CasaHub este o parte esențială a strategiei digitale a maib de a deveni orchestratorul ecosistemelor financiare. Platforma are drept scop facilitarea tranzacțiilor imobiliare în Moldova. Monetizarea ecosistemului vine din generarea de lead-uri de potențiali debitori ipotecari. Fiecare anunț va avea încorporat un calculator ipotecar și posibilitatea ca vizitatorul să solicite o consultație ipotecară prin telefon sau o programare online la centrul ipotecar maib. O altă funcționalitate importantă este o hartă a anunțurilor, care facilitează căutarea direcționată. Majoritatea dezvoltatorilor și agențiilor imobiliare de top au aderat deja la platformă. Alte servicii sunt planificate să fie adăugate ulterior platformei. De asemenea, este planificată o versiune de aplicație mobilă a platformei.

Captarea sectorului imobiliar în creștere

În pofida pandemiei COVID, sectorul imobiliar din Moldova a înregistrat o creștere în ultimii doi ani. În timp ce numărul tranzacțiilor cu proprietăți imobiliare rezidențiale a prins la 29 de mii în 2019, prețurile au crescut constant în ultimii doi ani, impulsionate de disponibilitatea tot mai mare a creditelor ipotecare și de o anumită îmbunătățire a accesibilității în funcție de salariul mediu din țară. În continuare, Moldova are unele dintre cele mai mici prețuri imobiliare din regiune, precum și o rată de penetrare a creditelor ipotecare foarte scăzută, măsurată ca împrumuturile ipotecare ca procent din PIB, ceea ce sugerează un spațiu suplimentar de creștere. Maib, care oferă deja peste un sfert din toate creditele ipotecare acordate în Moldova, își propune să consolideze și mai mult această poziție de lider.

Ecosistemele ca parte a strategiei digitale

CasaHub este cel de-al doilea ecosistem lansat de maib. Primul, Auto365, care vizează vânzările auto, a fost lansat la sfârșitul anului trecut. Dezvoltarea acestuia continuă, iar alte servicii sunt adăugate. Ecosistemele digitale sunt modele bine cunoscute și testate, care capitalizează efectul de rețea, apoi monetizează baza de utilizatori prin oferirea de servicii proprii ale băncii, cum ar fi creditele. Maib are în vedere patru ecosisteme digitale în strategia sa pe termen mediu.

Giorgi Shagidze, CEO al maib:

"Suntem foarte încântați să vedem lansarea CasaHub, o ofertă foarte importantă pentru clienții noștri. Cred că aceasta va fi în beneficiul cumpărătorilor de case din Moldova, facilitându-le căutarea unei case mai ușor și mai rapid. Acesta este doar un început, iar noi planificăm ca în viitor să adăugăm și alte upgrade-uri și servicii. Versiunea mobilă este pe drum. Pentru maib aceasta este o altă etapă importantă în realizarea strategiei noastre digitale".


Despre maib

Maib este cea mai mare bancă din Moldova, reprezentând 31,4% din activele bancare ale țării și 34,9% în credite la 31 decembrie 2021. Banca oferă 26% din toate creditele ipotecare acordate moldovenilor, deservește peste 35% din populația Moldovei și este printre cei mai mari angajatori din țară. Banca este bine capitalizată, cu o rată a capitalului de gradul 1 de 21,1% la 31 decembrie 2021. Maib este recunoscută pe scară largă pentru serviciile sale pentru clienți și pentru inovația produselor. Din 2018, cel mai mare acționar al maib este un consorțiu de investitori format din Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, Invalda INVL, un grup lider în gestionarea activelor din țările baltice, și Horizon Capital, un manager de fonduri de capital privat axat pe Europa emergentă.

Evenimente viitoare pentru investitori
20-22 aprilie - Conferința virtuală a investitorilor Zuers (de către Raiffeisen Bank International)
9-14 mai - Non Deal Roadshow Europa și America de Nord
8-10 iunie - Conferința Wood & Co Prague Spring EME de la Praga
20-24 iunie - Conferința anuală a investitorilor Renaissance Capital

Contacte relații cu investitorii
Pentru întrebări suplimentare, vă rugăm să contactați: IR@maib.md sau prin telefon la +373 22 303 237 sau vizitați site-ul nostru ir.maib.md