Oportunitățile Pieței de Capital pentru Moldova au fost evidențiate în cadrul unui forum la nivel înalt organizat de maib

Pe 12 decembrie, maib împreună cu Bursa de Valori București (BVB) au organizat un forum intitulat Accesarea Piețelor Internaționale de Capital. Evenimentul a avut ca scop introducerea întreprinderilor și funcționarilor publici din Moldova în oportunitățile oferite de piețele de capital. Forumul a fost susținut de banca de investiții WOOD&Co., EBA Moldova și AmCham Moldova. Liderii de afaceri moldoveni au avut ocazia să afle mai multe despre piețele de capital de la participanții de pe piață și autoritățile de reglementare.

Discursuri principale. Printre vorbitorii principali ai evenimentului s-a numărat ambasadorul SUA în Moldova, Kent D. Logsdon, care a susținut dezvoltarea piețelor de capital din Moldova ca modalitate de consolidare a țării în fața crizei geopolitice din regiune. Șeful Delegației UE în Moldova, Janis Mazeiks, a subliniat importanța consolidării statului de drept pentru a construi o piață de capital funcțională. Guvernatorul Băncii Naționale a Moldovei, Octavian Armașu, care a salutat posibila listare a maib, a vorbit despre cadrul juridic robust necesar pentru un IPO de succes a băncii. Șefa biroului BERD în Moldova, Angela Sax, și reprezentantul șef al FMI în Moldova, Rodgers Chawani, au vorbit despre potențialul economic al țării, care poate fi deblocat cu ajutorul accesului la piața de capital.

Experiența unei companii listate la bursă, unde au participat Vasile Tofan, președintele Purcari, Giorgi Shagidze, CEO maib, Adrian Tănase, CEO al Bursei de Valori București, și Vytautas Plunksnis, Șeful departamentului de Private Equity, Invalda INVL. Participanții și-au împărtășit experiența de ghidare a unei companii pe piață, importanța sprijinului guvernamental, rolul major pe care îl joacă guvernanța corporativă și transparența în afaceri pentru a obține încrederea investitorilor.

Încurajarea Listării a fost cea de-a doua parte a discursurilor, care s-a axat mai mult pe partea juridică și de reglementare a piețelor de capital și în care Dumitru Alaiba, Ministrul Economiei din Moldova, Vitalie Lemne, Vicepreședintele Comisiei Naționale a Piețelor Financiare din Moldova, Mihai Precup, Secretar de stat - Ministerul Finanțelor din România și Ovidiu Petru, Director General pe instrumente financiare și investiții, ASF România, au vorbit despre viziunea lor asupra piețelor de capital din Moldova și România.

 

Panel-ul Listing Roadmap a fost format din profesioniști din piețele de capital, printre care Narcisa Oprea, Schoenherr, Bogdan Câmpineanu, WOOD&Co, Cristian Petre, NN Pensii, Christian Matei, TradeVille și Daniela Șerban, ARIR. Aceștia au discutat despre procedurile și cerințele specifice de listare la Bursa de Valori București. Participanții au evidențiat creșterea pe care BVB a înregistrat-o în ultima perioadă, în mare parte datorită robusteții.

La eveniment, care a avut loc la hotelul Courtyard by Marriott din Chișinău, au participat numeroși demnitari politici și oficiali publici moldoveni și internaționali, lideri ai companiilor moldovenești de top și profesioniști din domeniul afacerilor.

 

Giorgi Shagidze, maib CEO a declarat:

"Mulțumim vorbitorilor, participanților și publicului forumului de astăzi pentru că a fost un succes răsunător. În special, suntem încântați să vedem un astfel de interes din partea întreprinderilor moldovenești, inclusiv a clienților corporativi maib, pentru a avea acces la capitalul internațional și local prin listarea la bursă. Am fost încurajați de sprijinul și înțelegerea din partea oficialilor publici cheie care au participat la evenimentul de astăzi și aș dori să le mulțumesc din toată inima.


Suntem deosebit de recunoscători pentru sprijinul oferit de Bursa de Valori București, care susține această dezvoltare din toată inima. Listarea la bursă poate părea un concept îndepărtat, dar în realitate se traduce prin finanțare mai ieftină, locuri de muncă suplimentare, noi oportunități pentru întreprinderi, sprijin pentru antreprenori. Afacerile listate sunt mai mature, au o guvernanță corporativă mai bună, un grad mai mare de transparență, o structură mai sigură a acționariatului, un nivel mai ridicat de responsabilitate socială corporativă - tot ceea ce poate ajuta Moldova să devină un mare succes. Pe măsură ce maib își planifică listarea la Bursa de Valori București, suntem dispuși să împărtășim experiența și expertiza noastră cu alte întreprinderi din Moldova și să le ghidăm în acest proces."

 

Adrian Tanase, CEO Bursa de Valori București, a declarat:

"Dorim să împărtășim cât mai mult din experiența noastră cu comunitatea de afaceri din Republica Moldova, deoarece Bursa de Valori București este poziționată ca un pol de stabilitate în regiune și este o destinație atractivă din punct de vedere investițional. Bursa este unul dintre pilonii esențiali în dezvoltarea oricărei economii, pentru că asigură, în primul rând, un flux continuu de capital între investitori, cei care au bani și vor să-i investească, și companiile care caută capital pentru dezvoltare. În urmă cu 27 de ani, când a fost reînființată, Bursa de Valori București a luat totul de la zero și s-a dezvoltat continuu, aliniindu-se la cel mai înalt nivel al standardelor europene, atât din punct de vedere al reglementărilor, cât și al mecanismelor de piață, pentru a oferi investitorilor și companiilor un mediu sigur, transparent și viabil pentru investiții și atragerea de capital. Dovadă a acestor realizări stau cele 144 de runde de finanțare realizate în ultimii patru ani pe piața de capital românească, prin care atât statul român, cât și companiile private au atras aproape 5,8 miliarde de euro de la investitori".

 

Înregistrarea evenimentului poate fi urmărită pe pagina Youtube a maib.