Anunț important: Adunarea Generală Anuală (AGA) va avea loc în 7 zile

Stimați acționari,

Pe măsură ce ne apropiem de Adunarea Generală Anuală (AGA) care va avea loc pe 19 iunie 2024 la Maib park, dorim să vă reamintim despre acest eveniment. Informații detaliate despre adunare sunt prezentate mai jos.

 

Dividendele și achiziționarea de către bancă a acțiunilor proprii

Maib propune plata dividendelor de 757 de milioane de lei pentru perioada 2021-2023. Aceasta reprezintă 7.30 lei pe acțiune ordinară. Plata a primit aprobarea preliminară din partea Băncii Naționale a Moldovei (BNM).

Maib propune achiziționarea propriilor acțiuni în valoare de 231 de milioane de lei pentru a acoperi planul de stimulente pe termen lung. Suma care urmează să fie pusă la dispoziție pentru răscumpărare a fost aprobată în prealabil de BNM.

Valoarea totală a randamentului capitalului pentru perioada 2021-2023, care include dividendele de 198 milioane de lei plătite în 2023, este de 1.2 miliarde de lei sau 38% din profitul net pentru perioada respectivă. Acest lucru este în concordanță cu politica de dividende a Băncii de a returna acționarilor între 30% și 50% din profitul net.

 

Lista actualizată a noilor candidați pentru Consiliul Băncii

Maib se angajează să respecte cele mai înalte standarde de guvernanță corporativă, recunoscându-și rolul esențial în promovarea încrederii, a responsabilității și a creșterii sustenabile. Unul dintre domeniile cheie de atenție este constituirea unui Consiliu de supraveghere care să posede diversele competențe și expertize necesare pentru a ghida Banca în continuare. Ținând cont de aceasta, acționarii sunt invitați să voteze componența Consiliului de supraveghere și să aleagă, în conformitate cu legislația Republicii Moldova, 7 candidați din cei 8 prezentați mai jos.

Următorii membri actuali ai Consiliului Băncii sunt propuși pentru a-și prelungi mandatul:

  • Vytautas Plunksnis, președintele Consiliului Băncii, membru al Comitetului de Risc, 6 ani de activitate la maib
  • Victor Miculeț, vice-președintele Consiliului Băncii, membru al Comitetului de Numire şi Remunerare, 26 de ani de activitate la maib, inclusiv în calitate de președinte al Consiliului Băncii
  • Natalia Vrabie, membră a Comitetului de Risc și membră a Comitetului de Audit, 33 de ani de activitate la maib având diverse funcții, inclusiv cea de director general
  • Konrad Kozik, director independent, președinte al Comitetului de Risc și membru al Comitetului de Audit, 4 ani de activitate la maib
  • Vasile Tofan, președinte al Comitetului de Numire şi Remunerare și membru al Comitetului de Audit, 6 ani de activitate la maib

Cei trei noi candidați pentru Consiliul de Supraveghere sunt Andreea Pipernea, Madeline Alexander și Maksym Kuznetsov.

Andreea Pipernea este un director executiv și un Certified Independent Director cu peste 20 de ani de experiență în organizații financiare (bănci comerciale și de investiții, asset management, pensii, asigurări) și are o expunere extinsă la scena antreprenorială locală din România. Cea mai recentă experiență profesională a inclus rolul de CEO la NN Pensii, cel mai mare fond de pensii private din România. Anterior, în cariera sa, a deținut funcții executive la Citibank, Erste, RBS și ABN Amro în România, pe lângă o serie de poziții de consultanță. Andreea a fost autorizată de către Autoritatea de Supraveghere Financiară din România (ASF) atât pentru roluri de conducere executivă, cât și non-executivă în entități reglementate. Ea este absolventă a ASE România și deține un MBA de la ASEBUSS România.

Madeline Alexander este un profesionist în afaceri cu o carieră internațională de 30 de ani, Madeline a înființat biroul KPMG România în 1999. Și-a continuat cariera la Deloitte ca Senior Audit Partner până în mai 2020. Are o experiență vastă în analiză financiară, raportarea, audit, audit intern, relații cu investitorii, dezvoltarea afacerilor și conformitate pentru companiile listate la bursă. Din decembrie 2020, Madeline a fost Audit and Advisory Partner la TGS România, conducând audituri financiare și proiecte de consultanță. În prezent, este membră a consiliului de administrație și președinte al comitetelor de audit și de risc pentru două companii listate la bursă din România.

Maksym Kuznetsov este un expert în domeniul investițiilor cu o experiență de 10 ani. Rolul său actual este de director de investiții la Horizon Capital, unde a fost implicat în numeroase tranzacții din mai multe sectoare din Ucraina și Moldova. Este absolvent al Universității Naționale de Economie din Kiev și al Rotterdam Business School.

 

Data și ora AGA

Adunarea generală ordinară anuală a acționarilor (AGA) a BC „MAIB” S.A. va avea loc pe data de 19 iunie, ora 11:00, în Maib park, str. 31 August 1989, 127, Chișinău. AGA va avea loc cu prezența fizică.

Înregistrarea participanților la AGA se va face de către Comitetul de Înregistrare la data desfășurării AGA, în incinta Maib park, la următoarea adresă: mun. Chişinău, str. 31 August 1989, 127, între orele 8:30 și 10:30 la data de 19 iunie 2024.

Pentru participarea la Adunarea generală ordinară anuală a acţionarilor BC „MAIB” S.A., acţionarii sunt obligaţi să prezinte Comisiei de înregistrare actul de identitate, iar reprezentanţii acţionarilor – suplimentar şi actul care atestă împuternicirile acordate (extrasul din Registrul de stat al persoanelor juridice sau procura legalizată în modul stabilit, după caz).

 

Ordinea de zi a Adunării generale ordinare anuale a acționarilor băncii:

  1. Cu privire la darea de seamă financiară anuală a băncii pentru anul 2023.
  2. Cu privire la darea de seamă anuală a Consiliului băncii pentru anul 2023.
  3. Cu privire la distribuirea capitalului și repartizarea profitului anual, inclusiv plata dividendelor anuale pentru anii 2021-2023.
  4. Cu privire la normativele de repartizare a profitului net al băncii pentru anul 2024.
  5. Cu privire la alegerea unei noi componențe a Consiliului băncii.
  6. Cu privire la devizul de cheltuieli aferente activității Consiliului băncii.
  7. Cu privire la achiziționarea de către bancă a acțiunilor proprii.

 

Lista acţionarilor care au dreptul să participe la Adunarea generală ordinară anuală a acţionarilor băncii se va întocmi conform situaţiei din 17.05.2024, cu modificările operate după data întocmirii listei, dar nu mai târziu decât cu 3 zile până la data desfăşurării Adunării.

 

Acţionarii pot lua cunoştinţă de materialele cu privire la ordinea de zi a Adunării generale ordinare anuale a acţionarilor, la Departamentul (Orchestra) Investiții Corporative al băncii (mun. Chişinău, str. 31 August 1989, 127), în zilele de lucru, între orele 09:00 – 16:00. De asemenea, acţionarii vor putea lua cunoștință de materialele cu privire la ordinea de zi a Adunării generale ordinare anuale a acționarilor BC „MAIB” S.A. prin accesarea paginii web a Băncii.

 

Contactați echipa de organizare a AGA

Email:  Marcel.lazar@maib.md

Telefon: +373 22 303 615+373 22 303 618

 

Comunicate recente privind relațiile cu investitorii

 

Evenimente viitoare pentru investitori

  • 19 iunie - Adunarea Generală Ordinară Acționarilor (AGA) 2024
  • 14 august - Publicarea rezultatelor financiare din H1 și 2Q 2024 și Teleconferința

 

Contacte Relații cu Investitorii

Maib Investor Relations
Evgenii Risovich
Telefon: +37368403477
E-mail: Evgenii.Risovich@maib.md

 

Contact de Presă
Daniela Șerban
Telefon: +40742242662
E-mail: Dserban@vertikgroup.eu