Flexibilitate, rapiditate și capacitate de reacție la schimbare: maib implementează agile

Maib este în curs de implementare a unei configurații organizaționale agile, iar primele echipe de fruntași au început să se desfășoare. După o lună de pregătire intensivă cu experți și antrenori internaționali, se așteaptă ca acestea să își înceapă activitatea în cadrul configurației agile în luna mai.

Maib goes agile - mai mult decât un slogan

De ce agile? În calitate de bancă, maib își propune să devină mai flexibilă și mai eficientă, pentru a crește viteza cu care acționează, reacționează și pune la dispoziția clienților săi produse inovatoare. Își propune să schimbe procesele conservatoare tradiționale în procese rapide și inovatoare și să crească nivelul de digitalizare.

De ce agile? În calitate de bancă, maib urmărește să devină mai flexibilă și mai eficientă, pentru a crește viteza cu care acționează, reacționează și pune la dispoziția clienților săi produse inovatoare. Își propune să schimbe procesele conservatoare tradiționale în procese rapide și inovatoare și să crească nivelul de digitalizare.

Subliniem că maib este prima bancă din Moldova și din regiune care a început procesul complex de implementare agile. Acesta va contribui la transformarea modului în care operează banca, prin crearea unui nou standard de experiență a clienților.

Agile, inovatoare și orientată spre echipă

În cadrul primei ședințe a fruntașilor și a managementului maib au fost prezentate "orchestrele". Acestea sunt noi structuri de tip agile, formate din echipe interdisciplinare, specialiști care anterior lucrau în subdiviziuni diferite (manageri de produs, manageri de risc, avocați, manageri de marketing etc.), dar care s-au reunit într-o orchestră pentru a lucra împreună la dezvoltarea proiectelor. În noile structuri, echipele vor lucra în mod autonom, dezvoltând procese, produse, testându-le prin consultarea cu clienții și optimizându-le, astfel încât tot ceea ce dezvoltă să îndeplinească și să depășească așteptările clienților.

Avantajele unei astfel de abordări sunt multiple: deciziile vor fi luate rapid, iar expertiza specialiștilor din diverse domenii care vor lucra simultan la aceeași dezvoltare va oferi o viziune mai largă asupra proceselor, asigurând valoare adăugată și îmbunătățind experiența clienților.

De asemenea, au fost prezentate:

  • misiunea, obiectivele, structura primelor orchestre formate în maib, acestea fiind dedicate domeniilor Retail și Business Banking;
  • noile spații de lucru sunt amenajate confortabil, în stil open space. Acest design este configurat pentru a încuraja discuțiile, dezbaterile și procesul decizional;
  • agenda taberelor de pregătire și a trainingurilor a fost prezentată primelor echipe, trainingurile precedând activitatea propriu-zisă în format agile.

Giorgi Shagidze, CEO al maib:

"Lumea se schimbă cu o viteză amețitoare și este firesc să ne schimbăm pentru a fi competitivi nu doar astăzi, ci și în viitor. Pe baza celor mai bune practici internaționale, am decis să implementăm agile în cadrul maib. Băncile de succes din întreaga lume au implementat deja sau sunt în curs de a implementa agile, schimbând formatul tradițional într-unul modern și inovator, care ne permite să răspundem rapid și proactiv la așteptările clienților noștri și să ținem pasul cu evoluția pieței. Ponderea creditelor și a altor produse oferite online este în continuă creștere. Clienții noștri migrează online, iar noi vom dezvolta pentru ei produse care să le facă viața mai simplă, mai bună și mai flexibilă, cu o abordare agilă. Le doresc mult succes primelor echipe care își vor transforma modul de lucru într-unul agil și îi felicit pentru că sunt pionierii acestui proces complex de transformare".


Despre maib

Maib este cea mai mare bancă din Moldova, reprezentând 31,4% din activele bancare ale țării și 34,9% în credite la 31 decembrie 2021. Banca oferă 26% din toate creditele ipotecare acordate moldovenilor, deservește peste 35% din populația Moldovei și este printre cei mai mari angajatori din țară. Banca este bine capitalizată, cu o rată a capitalului de gradul 1 de 21,1% la 31 decembrie 2021. Maib este recunoscută pe scară largă pentru serviciile sale pentru clienți și pentru inovația produselor. Din 2018, cel mai mare acționar al maib este un consorțiu de investitori format din Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, Invalda INVL, un grup lider în gestionarea activelor din țările baltice, și Horizon Capital, un manager de fonduri de capital privat axat pe Europa emergentă.  

Evenimente viitoare pentru investitori

20-22 aprilie - Conferința virtuală a investitorilor Zuers (de către Raiffeisen Bank International)
9-14 mai - Non Deal Roadshow Europa și America de Nord
8-10 iunie - Conferința Wood & Co Prague Spring EME de la Praga
20-24 iunie - Conferința anuală a investitorilor Renaissance Capital

Contactate relații cu investitorii

Pentru întrebări suplimentare, vă rugăm să contactați: IR@maib.md sau prin telefon la +373 22 303 237 sau vizitați site-ul nostru ir.maib.md