AgricolaHub - noul ecosistem digital de la maib

Maib anunță lansarea AgricolaHub, un ecosistem digital destinat fermierilor și comercianților de bunuri, utilaje și echipamente agricole. Lansarea AgricolaHub este o parte esențială a strategiei digitale a maib de a deveni orchestratorul ecosistemelor financiare. 

Scopul și valoarea pentru client

AgricolaHub este menit să răspundă nevoilor celor care lucrează în sectorul agricol și în domeniile conexe, oferind o serie de facilități reunite pe o singură platformă. AgricolaHub listează oferte din diverse domenii conexe agriculturii (semințe, îngrășăminte, echipamente agricole etc.). Platforma oferă posibilitatea creării unui cont gratuit, unde utilizatorii pot efectua o căutare filtrată, beneficiază de urmărirea și compararea prețurilor produselor agricole postate pe platformă, precum și de posibilitatea de a trimite mesaje către comercianți direct prin intermediul platformei.

Maib este primul de pe piață care lansează un astfel de produs. Utilizatorii au posibilitatea de a găsi pe platformă informații despre finanțări agricole, credite pentru echipamente și asigurări.
 

Oportunitate în sectorul agricol

Agricultura reprezintă 9 la sută din PIB-ul moldovenesc. În plus, o mare parte din economie se concentrează pe prelucrarea alimentelor, comerțul cu mărfuri și alte sectoare legate de agricultură. În 2022, exporturile către UE au crescut cu 57 la sută în semestrul I 2022 față de aceeași perioadă a anului trecut, iar 42 la sută din exporturile moldovenești sunt de origine agricolă. La 30 iunie 2022, două treimi din totalul exporturilor sunt destinate UE, rezultat al legăturilor mai strânse cu UE de la semnarea Acordului de asociere în 2014. De la izbucnirea războiului din Ucraina, UE a majorat semnificativ cota de exporturi de fructe și legume fără taxe vamale pentru agricultorii moldoveni. Mulți dintre fermieri reprezintă întreprinderi mici și mijlocii, un segment în care maib își crește rapid cota. Cel mai recent, ponderea creditelor acordate de maib IMM-urilor a fost de 30,9 %, în creștere cu aproape 11 % în puțin peste 18 luni, 

 

Noul ecosistem - parte a strategiei digitale a maib

AgricolaHub este cel de-al treilea ecosistem lansat de maib în acest an, după CasaHub. DriveHub și CasaHub sunt ecosisteme lansate anterior de maib, primul destinat vânzărilor auto, iar celălalt sectorului imobiliar. Dezvoltarea acestora continuă, iar popularitatea lor este în creștere. Ecosistemele digitale sunt capabile să consolideze piața și să asigure o colaborare ulterioară între bancă și alți parteneri, cum ar fi dealerii auto sau agențiile imobiliare. Maib intenționează să lanseze mai multe ecosisteme digitale în strategia sa pe termen mediu. În cele din urmă, obiectivul maib este de a rula toate produsele sale digitale într-o singură super-aplicație MyHub. 

Giorgi Shagidze, CEO al maib:

"Suntem încântați să anunțăm lansarea AgricolaHub, o mare realizare pentru noi și pentru clienții noștri. Sunt extrem de încântat să spun că această platformă va aduce mari beneficii agricultorilor moldoveni, un segment foarte important pentru noi și pentru țară, facilitându-le căutarea mai ușoară și mai rapidă a produselor și echipamentelor agricole. Planificăm actualizări ulterioare ale AgricolaHub prin adăugarea de noi servicii pe platformă. Prioritatea noastră este să ținem fermierii la curent cu știrile, produsele și prețurile relevante, precum și cu ofertele de finanțare disponibile pentru ei. De asemenea, această platformă va ajuta maib să ne consolidăm poziția de lider în sectorul IMM-urilor"

Despre maib
Maib este cea mai mare bancă din Republica Moldova, cu o cotă de 32,7% din depozite și 35,5% din creditele întregului sistem bancar la sfârșitul primului semestru al anului 2022. Banca are o importanță sistemică și deservește aproape o treime din populația țării. Rata capitalului total al maib este de 22,1% la Începând cu 2018, cel mai mare acționar al maib este un consorțiu, din care fac parte Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), Invalda INVL, un grup lider în gestionarea activelor din statele baltice și Horizon Capital, un fond de investiții privat axat pe piețele emergente din Europa. 

Evenimente viitoare pentru investitori
10 noiembrie - Rezultatele din trimestrul III 2022
21 noiembrie - Ziua virtuală SEE Day de către Raiffeisen Bank International
6 decembrie - Winter Wonderland by WOOD&Co. în Praga

Contacte relațiile cu investitorii
Pentru întrebări suplimentare, vă rugăm să ne contactați prin e-mail: IR@maib.md sau prin telefon la +373 68 403 477 sau vizitați site-ul nostru ir.maib.md .