Moldova primește statutul de candidat la UE

La 23 iunie, Consiliul European a decis să acorde statutul de țară candidată la UE Moldovei și Ucrainei, în urma recomandărilor Comisiei Europene din 17 iunie. Ambele țări au depus cererea de aderare la UE la începutul lunii martie 2022 și au primit statutul de țară candidată la UE într-un timp record. Anterior, atât Republica Moldova, cât și Ucraina au fost părți la Acordul de asociere la UE. 

Concluziile Comisiei Europene și pașii de urmat

La 17 iunie, Comisia Europeană (CE) a recomandat ca Moldovei să i se acorde statutul de țară candidată la UE. În memorandumul său, CE a menționat că Moldova dispune de "...o bază solidă pentru a ajunge la stabilitatea instituțiilor care garantează democrația, statul de drept, drepturile omului..." și că țara "...a aplicat politici macroeconomice rezonabil de solide, a consolidat în mod semnificativ stabilitatea sectorului financiar și a îmbunătățit mediul de afaceri", însă, "...Moldova trebuie să remedieze ineficiențele pentru a atrage mai multe investiții private străine și să sporească investițiile publice și private în infrastructura strategică, educație și inovare". Un raport a evidențiat o serie de domenii care necesită o atenție specială: reforma judiciară, lupta împotriva corupției și a crimei organizate, continuarea reformelor administrației publice și consolidarea protecției drepturilor omului, printre altele. În plus, armonizarea legislației și a condițiilor în multe domenii ar trebui să fie aduse la nivelul necesar pentru a îndeplini cerințele de aderare la UE. Vă rugăm să consultați mai detaliat la această adresă. O evaluare detaliată a stadiului de punere în aplicare va fi realizată de CE și publicată până la sfârșitul anului 2022. Aceasta va conține o foaie de parcurs pentru ca Moldova să atingă condițiile care să satisfacă cerințele de aderare la UE. Pentru a pune în aplicare reformele necesare, Moldova va putea utiliza fondurile speciale de preaderare ale UE pentru a finanța inițiativele necesare. Nu se așteaptă ca aderarea la UE să dureze mai puțin de zece ani.    

Despre Moldova
Republica Moldova este o țară cu o populație de 2,9 milioane de locuitori care se învecinează cu România la vest și Ucraina la est. În 2014, Moldova a semnat acordul de asociere cu Uniunea Europeană, ceea ce îi permite să facă comerț cu UE practic fără bariere. Drept urmare, UE reprezintă în prezent peste două treimi din exporturile moldovenești. UE este, de asemenea, un investitor semnificativ în Moldova și un donator important care finanțează un număr mare de proiecte de infrastructură în țară începând din 2014. PIB-ul moldovenesc pe cap de locuitor este de aproximativ 4 700 USD, iar economia a crescut cu 13,9% în 2021 în termeni reali. Datoria guvernamentală în PIB este sub 35%. Moneda moldovenească este una dintre cele mai stabile din Europa de Est, câștigând 5% față de euro în ultimii cinci ani.   

Despre maib
Maib este cea mai mare bancă din Moldova, reprezentând 31,4% din activele bancare ale țării și 34,9% în credite la 31 decembrie 2021. Banca oferă 26% din toate creditele ipotecare acordate moldovenilor, deservește peste 35% din populația Moldovei și este printre cei mai mari angajatori din țară. Banca este bine capitalizată, cu o rată a capitalului de gradul 1 de 21,1% la 31 decembrie 2021. Maib este recunoscută pe scară largă pentru serviciile sale pentru clienți și pentru inovația produselor. Din 2018, cel mai mare acționar al maib este un consorțiu de investitori format din Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, Invalda INVL, un grup lider în gestionarea activelor din țările baltice, și Horizon Capital, un manager de fonduri de capital privat axat pe Europa emergentă. Maib are în vedere listarea acțiunilor sale la Bursa de Valori București pe termen mediu.  

Evenimente viitoare pentru investitori
15-16 septembrie - Wood & Co Frontier Markets Conference

Contacte relații cu investitorii
Pentru întrebări suplimentare, vă rugăm să contactați: IR@maib.md sau prin telefon la +373 22 303 237 sau vizitați site-ul nostru ir.maib.md