Moldova - România: Forumul Capital Bridges la București

Maib a luat parte la Moldova-România: Forumul Capital Bridges de la București

 

La 13 septembrie, maib a participat la forumul Moldova - România: Capital Bridges la București. Acest eveniment a fost organizat de maib în parteneriat cu Bursa de Valori București, WOOD&Co. și Raiffeisen Bank International. Forumul a fost destinat investitorilor și întreprinderilor românești și internaționale pentru a evidenția oportunitățile oferite de economia robustă a Republicii Moldova, de condițiile de afaceri îmbunătățite și de statutul de candidat la UE recent dobândit. Printre vorbitorii principali ai evenimentului s-a numărat prim-ministrul României, Nicolae Ciuca, care i-a urat un călduros bun venit omologului său, prim-ministrul Republicii Moldova, Natalia Gavrilița. Președintele BERD, Odile Renaud-Basso, s-a adresat audienței vorbind despre impulsul puternic pentru reforme în Moldova și subliniind, de asemenea, angajamentul maib pentru cele mai înalte standarde de guvernanță corporativă. Președintele ASF (autoritatea română de reglementare a instrumentelor financiare), Nicu Marcu, a urat bun venit companiilor moldovenești pe piața financiară din România și a subliniat importanța listării maib la Bursa de Valori București în beneficiul ambelor țări. Radu Hanga, președintele Bursei de Valori București, a subliniat, de asemenea, importanța listării maib, care va acționa ca o poartă de acces pentru companiile din Republica Moldova la piețele de capital românești și internaționale.

După discursurile introductive, prim-ministrul Republicii Moldova, Natalia Gavrilița, a participat la discuția Fireside Chat, unde a vorbit despre perspectivele pe termen lung pentru Moldova, despre agenda extinsă de reforme și despre provocările pe termen scurt cu care se confruntă țara, cum ar fi costul vieții și securitatea energetică. Aderarea la UE și punerea în aplicare a recomandărilor Comisiei Europene în domeniul reformei judiciare și al consolidării statului de drept au fost în centrul discuției.

Moldova - cea mai recentă țară candidată la UE au fost discutate de Janis Mazeiks, Ambasadorul UE în Moldova, Dumitru Alaiba, Președintele Comisiei Parlamentare pentru Buget, Economie și Finanțe, Moldova, Vytautas Plunksnis, Șeful departamentului de Capital Privat, Invalda INVL,. Participanții au evidențiat câteva teme comune, cum ar fi:
- Statutul de candidat la UE ca fiind cel mai mândru moment din istoria națiunii,
- cerințele Comisiei Europene, inclusiv consolidarea statului de drept și reformarea sistemului judiciar,
- îmbunătățirea climatului investițional, creșterea predictibilității,
- agenda de reforme care va continua, acoperind mai multe domenii.

Provocările Economice Actuale: Incertitudini și Oportunități pentru Economia Moldovenească, în cadrul căreia Angela Sax, șefa Biroului BERD în Moldova, Iurie Țurcanu, Viceprim-Ministru pentru digitalizare, Moldova, Alberto Carlei, Șeful Biroului BEI în Moldova și Vasile Tofan, Senior Partner, Horizon Capital, au vorbit despre economia moldovenească, impactul războiului din Ucraina, perspectivele, reformele și contribuția UE și proiectele de viitor. Unele dintre temele cheie evidențiate au inclus:
- moneda stabilă și bine gestionată, politica monetară prudentă,
- datoria scăzută a sectorului public, creșterea puternică a PIB-ului din ultimii ani,
- creșterea unor noi sectoare economice,
- o bună disciplină fiscală, disponibilitatea UE de a sprijini Moldova.  

 Afaceri în Moldova: Panoul de Viziuni ale Participanților, unde Giorgi Shagidze, CEO maib, Bogdan Plesuvescu, CEO Victoriabank, Eugen Comendant, COO al Purcari, și Bogdan Spuza, CEO al OTP Moldova, au fost însoțiți de Bayan Carter, Director Asociat, BERD, pentru a discuta despre provocările cu care se confruntă în Moldova, despre îmbunătățirea mediului de afaceri și despre oportunitățile pe care le văd pentru afacerile lor în viitor.
Evenimentul, care a avut loc la hotelul JW Marriott din București, s-a bucurat de o participare numeroasă a demnitarilor politici și funcționarilor publici români, moldoveni și internaționali, a investitorilor români și internaționali, a liderilor unor companii românești de top și a profesioniștilor din domeniul afacerilor, și a fost reflectat pe larg în presă, atât în România, cât și în străinătate.

Nicolae Ionel Ciucă, prim-ministru al României, a declarat:
 

"Forumul "Capital Bridges Moldova-România", la care am participat alături de doamna prim-ministru Natalia Gavriliță, a fost un bun prilej pentru a reitera sprijinul activ al României pentru îndeplinirea visului Republicii Moldova: integrarea în familia europeană. În actualul context geopolitic și economic, plin de provocări pentru economiile României și Republicii Moldova, consolidăm punțile care ne unesc pentru a valorifica oportunitățile celor două economii. Dezvoltarea relațiilor comerciale și promovarea investițiilor sunt esențiale pentru consolidarea Parteneriatului Strategic și pentru misiunea noastră, care se va încheia atunci când vom putea beneficia împreună de beneficiile aderării la UE."

Natalia Gavrilița, prim-ministru al Republicii Moldova, a declarat:
 

"Evenimentul de astăzi este despre construirea de punți - între țara mea și investitorii străini, între companiile din Moldova și cele de peste hotare, sau între companiile din Moldova, piața de capital din România și cele din Europa. Cu toate acestea, cea mai importantă punte pe care am reușit să o construim până acum este noul nostru nivel de relație cu Uniunea Europeană după obținerea statutului de țară candidată la UE. Integrarea europeană ar fi busola care ne-ar ajuta să răspundem așteptărilor cetățenilor noștri și ale companiilor care fac afaceri în țara noastră. Avem nevoie de o piață de capital mai activă, avem nevoie de investiții, iar exemplele noastre vin de la piața de capital din România - care a devenit o poartă de acces la finanțare pentru întreprinderile moldovenești, și de la Bursa de Valori București - care și-a dovedit în mod clar potențialul de a fi un hub regional, inclusiv pentru companiile moldovenești care caută capital de creștere".

Giorgi Shagidze, CEO al maib, a declarat:
 

"Aș dori să mulțumesc Bursei de Valori București, WOOD&Co, Raiffeisen Bank International și tuturor partenerilor noștri pentru sprijinul acordat în realizarea acestui eveniment important. Acesta este de o importanță capitală atât pentru piața de capital din Moldova, cât și pentru România. De asemenea, doresc să mulțumesc speakerilor și tuturor participanților pentru interesul manifestat față de Republica Moldova ca destinație de investiții și pentru oportunitățile pe care ni le oferă statutul de candidatură la UE recent acordat. Este o onoare pentru maib, cea mai mare bancă din Moldova, să contribuie la susținerea țării și a sectorului bancar, la atragerea investitorilor interesați de dezvoltarea afacerilor din Moldova, susținând creșterea durabilă și continuă a economiei țării. "

Discursuri principale

  • Primul Ministru al României, Nicolae Ciuca
  • Prim-ministrul Republicii Moldova, Natalia Gavrilița
  • Președintele BERD Odile Renaud-Basso 
  • Președintele ASF Nacu Marcu 
  • Președintele Bursei de Valori București Radu Hanga

 

 

Fireside Chat cu Prim-Ministra Republicii Moldova, Natalia Gavrilița.

 

 

Panoul 1 Moldova - cea mai recentă țară candidată la UE

 

Panoul 2 Provocările economice actuale: Incertitudini și Oportunități pentru Economia Moldovenească

 

Panoul 3:  Afaceri în Moldova": Punctul de vedere al participanților

 

Despre maib


Maib este cea mai mare bancă din Republica Moldova, cu o cotă de 32,7% din depozite și 35,5% din credite din întregul sistem bancar la sfârșitul primului semestru al anului 2022. Banca are o importanță sistemică și deservește aproape o treime din populația țării. Din 2018, cel mai mare acționar al maib este un consorțiu, din care fac parte Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), Invalda INVL, un grup lider în gestionarea activelor din statele baltice și Horizon Capital, un fond de investiții privat axat pe piețele emergente din Europa.

 

Evenimente viitoare pentru investitori

15 noiembrie - Rezultatele din trimestrul III 2022

Contacte relații cu investitorii


Pentru întrebări suplimentare, vă rugăm să contactați: IR@maib.md sau prin telefon la +373 68 403 477 sau vizitați site-ul nostru ir.maib.md